Wij bieden aangepaste diepvriesmaaltijden aan voor slikproblemen

Home » Advies » Advies bij kauw-en slikproblemen

Wat is dysfagie?

Dysfagie is een stoornis in het slikproces. Slikproblemen komen frequent voor en kunnen een negatieve invloed hebben op de algemene gezondheid en levenskwaliteit. 

Wat is een normaal slikproces?

Slikken in een complex proces en vraagt de coördinatie en samenwerking van vele spieren en zenuwen. Bij het slikproces zijn talrijke spieren betrokken ter hoogte van het gezicht, de nek en de slokdarm.

 

Symptomen van dysfagie 

 

 
  • LUCHTWEGPROBLEMEN       hoesten en/of ademnood omwille van etensresten in de luchtwegen, steeds wederkerende                                                                                     luchtweginfecties

  • WIJZIGING GELAATSKLEUR    wijziging in gelaatskleur (blozen, bleekheid of blauw/paars worden)
  • GEVOELIGE LUCHTWEGEN    steeds wederkerende luchtweginfecties
 
  • WATERIGE OGEN

 

  • KOKHALZEN                             Kokhalzen tijdens of na de maaltijd
 
  • REFLUX                                     terugvloeien van de maaginhoud in de slokdarm, soms tot in de mond

  • KOORTS                                    drukkend gevoel in de keel (globus) of zelfs verstikkingsgevoel (dyspnoe)
 
  • VERMOEIDHEID                       vermoeidheid tijdens de eetsituatie
  • PIEPENDE ADEMHALING

  • EETPATROON                            langere duur van de nodige eettijd

  • BENAUWDHEID                        gevoel van benauwdheid bij verslikken of blijven hangen van eten in de slokdarm of keel

 

 

Oorzaken van dysfagie

  • De oorzaken van dysfagie zijn zeer uiteenlopend, maar de voornaamste oorzaken van slikstoornissen zijn:
  • Neurologische problemen zoals een hersenletsel, dementie, ziekte van Parkinson, spierziekte, …
  • Aandoeningen in het hoofd-halsgebied zoals een gezwel ter hoogte van keel of slokdarm.
  • Medische behandelingen of medicatie kunnen het slikproces beïnvloeden, bijvoorbeeld door verminderde speekselproductie. Ook behandelingen zoals een chirurgische ingreep, chemotherapie of bestraling kunnen een negatieve invloed hebben op het slikproces.

Het normale verouderingsproces gaat gepaard met een algemene achteruitgang die kan leiden tot slikproblemen ten gevolge van veroudering.

Gevolgen van dysfagie

  • De gevolgen van slikstoornissen kunnen gaan van ongemak tijdens het slikken tot een totale onbekwaamheid van slikken.
  • In de eerste plaats neemt de eetlust en het plezier bij het nuttigen van een maaltijd af. Daarbij groeit de angst om zich te verslikken met een verminderde voedselinname tot gevolg. Onvoldoende voedselinname kan leiden tot gewichtsverlies en/of ondervoeding. Ook de angst om zich te verslikken tijdens het drinken neemt toe. Hierdoor gaat de patiënt minder drinken en loopt hij/zij het risico gedehydrateerd te geraken.
  • Verslikken is een veelvoorkomend probleem. Bij verslikken komt het eten, drinken of speeksel in de luchtpijp terecht in plaats van in de slokdarm. Meestal gaat het verslikken gepaard met een hoestbui. Hoesten is een reflex en zorgt ervoor dat het voedsel of het vocht uit de luchtpijp worden ‘geblazen’. Wanneer verslikking geen hoest opwekt, kunnen er voedselresten of vocht in de longen terechtkomen. Dit kan leiden tot een longontsteking.
  • Voeding bij slikstoornissen
  • Het stellen van een diagnose bij slikproblemen en het uitwerken van een behandelingsplan zijn belangrijk om de gezondheidstoestand van de patiënt te behouden of te verbeteren.
  • Een adequate inname van alle voedingsstoffen is een hele uitdaging voor een dysfagiepatiënt. Verrijkte voedingsmiddelen met aangepaste consistentie leveren een belangrijke bijdrage aan de voedings- en gezondheidstoestand van de patiënt. 
  • Deze producten zijn voedingen voor medisch gebruik en geschikt als dieetvoeding bij patiënten met (risico op) ondervoeding, in het bijzonder voor patiënten met dysfagie. Enkel te gebruiken onder medisch toezicht. Raadpleeg dus steeds uw arts, diëtist of logopedist.

Wat is een IDDSI niveau ? 
IDDSI (International Dysphagia Diet Standardization Initiative) is een internationaal raamwerk dat gebruikt wordt om verschillende consistenties van eten en drinken in te delen. Het doel is om wereldwijd dezelfde terminologie voor consistentie-aanpassingen te gebruiken.


Het IDDSI-raamwerk bestaat uit 8 verschillende niveaus.
– Niveau 0-3 gaan over dranken, waarbij 0 staat voor normale, dunne dranken tot niveau 3 waarbij je moet denken aan dikkere dranken als pap, smoothies, etc.

– Niveau 4 is gedeeltelijk drank/eten. Eten wordt dermate gemalen met vloeistof totdat het een zeer dikvloeibare consistentie is geworden zonder stukjes. Dranken kunnen tegelijkertijd ook tot die dikte horen, de wat dikkere vla, dikke fruitsmoothies. Deze consistentie kan je makkelijk testen door de vloeistof op een vork te scheppen. De vloeistof hoort op de vork te blijven liggen, zonder dat het door de tanden van de vork heen druppelt.

– Niveau 5-7 gaan over eten. Waarbij 5 staat voor fijngemalen eten waar minimale stukjes in voorkomen, niveau 6 voor zachte producten als pannenkoeken, zachte groenten en zacht vlees en niveau 7 voor een normaal dieet met ook harde producten.
Voor eten geldt het zo dat wanneer je bijvoorbeeld eten op niveau 6 kan eten, recepten op niveau 4 en 5 ook automatisch veilig zijn. Dit geldt andersom uiteraard niet!

Niveau 0 en 7 zijn  normale consistenties van eten en drinken.W