Wij steunen Stichting tegen kanker in 2023 als team op levensloop Edegem 2023

https://www.levensloop.be/teams/vrienden-van-nutrify-2023

 


Lees hier het artikel: in het Magazine overal thuis Van en voor verpleegkundigen NTPV Belang van drinkvoeding om aan te sterken 


https://www.gezondheidenwetenschap.be/gezondheid-in-de-media/bij-kanker-is-gezond-eten-van-ondergeschikt-belang

Tot 87% van de kankerpatiënten krijgt vroeg of laat te maken met ondervoeding en gewichtsverlies, omdat het eten niet smaakt of de behandeling misselijk maakt (3).

  • Ondervoeding heeft een ongunstige invloed op iedere kankerbehandeling: meer bijwerkingen, de therapie slaat minder goed aan waardoor de levenskwaliteit en levensverwachting dalen (4,5).
  • Het komt erop aan om in deze fase niet te veel te vermageren en op krachten te blijven. En als het moet met ongezonde calorierijke producten. Gezond eten is nu eventjes ondergeschikt (6).

Dat je met voeding of dieet kanker of een kankerbehandeling gunstig zou kunnen beïnvloeden, zoals de groep artsen beweert (2), is al vaak onderzocht, maar nog nooit aangetoond.

  • Uit cel- en dieronderzoek blijkt dat een suikerarm of ketogeen dieet wel een gunstige impact kan hebben op kanker in het lab of bij proefdieren, maar dat is bij mensen nooit getest.
  • Kankerpatiënten krijgen de raad hier niet op eigen houtje aan te beginnen.
  • Heel weinig eten heeft evenmin een gunstig effect op kanker, ook al zijn er boeken over vol geschreven.

Bron

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Gezonde voeding speelt natuurlijk een rol in het voorkomen van kanker, hart- en vaatziekten, diabetes en overgewicht. Daarover bestaat voldoende wetenschappelijk bewijs. Ook voor wie genezen is van kanker, is gezond eten belangrijk.

  • Tijdens een kankerbehandeling kan gezonde voeding helpen om minder bijwerkingen te ondervinden.
  • De voorwaarde is wel dat je voldoende blijft eten om niet te veel af te vallen. Dat laatste lukt meestal niet.
  • Zowel de kanker zelf als de kankerbehandeling maken gezond eten moeilijk.
    • Dat komt door de klachten en bijwerkingen: vermoeidheid, misselijkheid, smaakverandering, afkeer van bepaalde voedingsmiddelen...
    • Deze toestand kan snel leiden tot gewichtsverlies, en zo tot ondervoeding.

Om dat proces af te remmen, is de inname van voldoende calorieën en eiwitten een prioriteit.

  • Dat die afkomstig zijn uit minder gezonde voeding, is van ondergeschikt belang.
  • Na genezing kan men dan weer overschakelen op een gezonde en evenwichtige voeding.
  • Nationale en internationale richtlijnen over voeding en kanker stellen dat het vaak niet volstaat om met gezonde voeding alleen ondervoeding te voorkomen (7).

Om kankerpatiënten vooral goed te doen eten, heeft de Stichting tegen Kanker een gratis receptenboek met calorierijke recepten samengesteld (8). Daarin staan volgende tips:

  • spreid je maaltijden doorheen de dag;
  • zorg voor tussendoortjes met een hoge energiewaarde, zoals noten, amandelen of gedroogd fruit;
  • eet waar je zin in hebt;
  • pas de etenstijden aan om zo het nachtvasten te verkorten;
  • consumeer zoveel mogelijk eiwitrijke voedingsmiddelen, zoals vlees, vis, eieren en zuivelproducten;
  • aarzel niet om soepen en puree te verrijken met room, boter, eieren, kaas of wat olie;
  • geniet van desserts verrijkt met honing, suiker of jam;
  • voeg een beetje gearomatiseerde olie of bechamelsaus toe aan gekookte groenten;
  • neem een royaal ontbijt;
  • drink voldoende;
  • eet de maaltijden in een comfortabele en ontspannen sfeer.

Conclusie

Om op krachten te blijven en ondervoeding te voorkomen, doen kankerpatiënten er goed aan om voldoende energierijk te eten. Omdat ze door de ziekte of behandeling vaak worstelen met een gebrek aan eetlust of misselijkheid, komt lekker eten op de eerste plaats. En voor wie wil: met boter, room of andere calorierijke ‘ongezonde’ producten. Een gezond eetpatroon is nu even niet prioritair. Diëten hebben geen bewezen impact op de kankerbehandeling. We raden ze dus af. Het advies van Elisabeth De Waele is gebaseerd op erkende wetenschappelijke richtlijnen.

 

Bron Gezondheid en wetenschap 




Recent nieuws over voeding 

Genoeg eiwit blijft uitdaging voor ziekenhuizen

 

https://www.nieuwsvoordietisten.nl/genoeg-eiwit-blijft-uitdaging-voor-ziekenhuizen/

12/01/2022 Nieuws voor diëtisten 

Ondervoeding komt het vaakst voor op de afdelingen geriatrie, oncologie, gastro-enterologie en interne geneeskunde. Op deze afdelingen is 27-38 procent van de patiënten ondervoed bij opname.

 

In slechts 1 op de 5 ziekenhuizen in Nederland krijgt meer dan 60 procent van de ondervoede patiënten genoeg eiwit binnen op de 4e opnamedag. Dat blijkt uit een omvangrijke inventarisatie van de eiwitinname van bijna 340.000 ondervoede ziekenhuispatiënten in de periode 2009 tot en met 2019. Hiervoor zijn gegevens gebruikt van de prestatie-indicator ondervoeding van de Nederlandse Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd. De resultaten zijn gepubliceerd in Clinical Nutrition, door 4 diëtisten van Amsterdam UMC en de Stuurgroep Ondervoeding.

Ondervoeding bij opname

Uit het onderzoek blijkt dat op de dag van opname gemiddeld 14-15 procent van de patiënten ondervoed is. Ondervoeding komt het vaakst voor op de afdelingen geriatrie, oncologie, gastro-enterologie en interne geneeskunde. Op deze afdelingen is 27-38 procent van de patiënten ondervoed bij opname. Ondervoeding gaat gepaard met meer complicaties, verhoogde mortaliteit, langere duur van het ziekenhuisverblijf en hogere kosten.

Adequate eiwitinname

Op de 4e dag in het ziekenhuis had 44-53 procent van de ondervoede patiënten een adequate eiwitinname in de periode tussen 2011 en 2019. De score varieerde tussen ziekenhuizen en verbeterde licht in de periode tussen 2013 en 2019. In die periode was een daling zichtbaar van het aantal ziekenhuizen met een “slechte” score (adequate eiwitinname bij minder dan 40 procent van de ondervoede patiënten). Tussen 2015 en 2019 steeg het aantal ziekenhuizen met een matige score (adequate eiwitinname bij 40-60 procent van de ondervoede patiënten). Het aantal ziekenhuizen met een goede score bleef min of meer stabiel (met een positieve uitschieter in 2018). Van een goede score was sprake als minimaal 60 procent van de ondervoede patiënten een adequate eiwitinname behaalde. De norm is niet hoger gesteld omdat ondervoede patiënten vaak complexe problemen hebben en zich zo ziek voelen, dat een adequate eiwitinname niet altijd realistisch is.

Vroege herkenning en behandeling van ondervoeding

De auteurs concluderen dat het een zeer moeilijke uitdaging blijft om te zorgen dat patiënten in het ziekenhuis voldoende eiwitintake behalen. Voortdurende aandacht is nodig om ondervoeding op de agenda te houden. Vroegtijdige herkenning van ondervoeding, een optimaal afgestemd voedingsconcept, optimale multidisciplinaire samenwerking en voortdurende evaluatie zijn noodzakelijk om optimale voedingszorg te kunnen bieden in het ziekenhuis

 

 

 

De "Vrienden van Nutrify" steunen Levensloop Edegem 2023 op 14 en 15 oktober. 

Wij wandelen in team 24u tegen kanker. 

 

 

Nutrify ondersteunt dagelijks patiënten met kanker en voornamelijk door de voeding zo goed mogelijk aan te passen om niet teveel te vermageren en op kracht te blijven. Soms is dan ook specifieke drinkvoeding nodig om gewichtsverlies zoveel mogelijk te beperken. Soms moet ook de textuur aangepast worden om vlot te kunnen blijven eten na chemo of radiotherapie. 

voor meer info zie het evenement op Facebook 

 

Speciale actie" Levensloop Edegem"

Ondervind je zelf moeilijkheden om op krachten  te blijven en heb je voedingsondersteuning nodig.
Wil je voor een kennis of familielid een kennismakingspakketje Drinkvoeding aanvragen. 

Vraag je kennismakingspakket aan via info@nutrify.be of 03/455.58.92

 

Praktisch : Fort 5 hangar 39 , Rogier Van der Weydenstraat 2650 Edegem

Wanneer: van zaterdag 14 oktober 15u tot en met zondag 15 oktober 15u